6 rád, ako na starostlivosť o kuchynské nože

Kvalitné kuchynské nože vás môžu stáť aj peknú sumu, ale oplatí sa vám to, pretože budete mať skvelých pomocníkov pri varení. Nielenže bude krájanie cibule oveľa jednoduchšie, ale bude určite bezpečnejšie ako nože pochybného pôvodu a kvality. Nakupovať kvalitu, čo sa týka nožov, odporúča aj Časpreženy.sk a ich redakcia. Predtým, ako sa ponoríte a investujete do ostrej čepele, je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť o staroslivosti o nože. Tieto poznatky môžu výrazne preĺžiť ich životnosť.

6 rád, ako na starostlivosť o kuchynské nože
6 rád, ako na starostlivosť o kuchynské nože (Zdroj: eshop.tescoma.sk)

1. Nenechávajte nože v kuchynskom dreze

Nie je to nebezpečné len pre tých, čo umývajú následne riad, je to tiež zlé pre vaše nože. Čepeľ sa môže ľahko poškriabať alebo horšie, špička sa môže ohnúť alebo zlomiť. Ako náhle skončíte s používaním noža, umyte ho, vysušte a odložte na jeho bezpečné miesto.

2. Nože nepatria do zásuvky na riad

Hádzanie nožov do ľubovoľnej zásuvky zmiešanej s inými nádobam, je jednou z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť. Čepeľ sa môže ľahko poškodiť alebo poškriabať. Ak nemáte žiadne iné miesto na uloženie nožov, použite aspoň puzdro na nôž na ochranu čepele.

3. Vždy umývajte nože rukami

Umývačka riadu môže byť pohodlná, ale existuje veľké riziko, že by sa čepeľ počas umývacieho cyklu poškodila alebo zničila. Umyte vždy nože jedine ručne a čepeľ sa vám poďakuje.

4. Nenechávajte nože schnúť v stojane na riad

Keď nôž zdieľa priestor s iným náradím v nádobe na riad, stráca tak svoju ostrosť. Okamžite po umývaní osušte svoj nôž a odložte ho.

6 rád, ako na starostlivosť o kuchynské nože
Nože nenechávajte v stojane na riad (Zdroj: eshop.tescoma.sk)

5. Nezabúdajte nôž brúsiť

Je to také „naladenie noža“, ako by povedala umelecká duša. Existuje mnoho spôsobov, ako na to. Rovnako sa vyvarujte nesprávnemu ostreniu, to záleží od materiálu a prevedenia nožov. Je rozdiel brúsiť napríklad tak mäsiarske nože, nože na pečivo alebo filetovacie nože.

6. Vždy krájajte na doske

Nekrájajte na pulte! Mramor, žula alebo akýkoľvek pevný povrch je pre čepeľ príliš tvrdý. Drevené rezacie dosky sú najjemnejšie a pre šetrnosť o nože tým najlepším, čo si môžete na krájanie zvoliť.

Dobrý nôž nie je len obyčajný kuchynský riad – je to vaša pravá ruka pri pripravovaní jedál. S každým nožom sa musí zaobchádzať s maximálnou starostlivosťou. Bez ohľadu na to, aké ostré ostrie je, jedná sa o krehké kusy vybavenia kuchyne, ktoré môžu byť poškodené aj len malým nesprávnym zaobchádzaním. V podstate ho používajte, umyte, osušte a uložte. Ak budete postupovať podľa týchto krokov, váš nôž bude dokazovať, že stojí za každý cent.